Home / Nieuwe Kamer

Nieuwe Kamer

De verkiezingen van begin september 2012 hebben de verhoudingen in de Tweede Kamer weer eens goed door elkaar geschud. Er kan een coalitie gemaakt worden van 2 partijen, de VVD en de PvdA. Maar er is deze keer ook een andere coalitie mogelijk, namelijk van PvdA, SP, D66, CDA en of Christen Unie of Groen Links. Men kiest voor de twee partijen variant omdat men denkt dat dit een stabielere regering kan en zal opleveren. Feit is dat de nieuwe regering een forse meerderheid in de Tweede Kamer zal hebben. Maar, en daar wringt de schoen, geen meerderheid in de Eerste Kamer. Tot voor twee jaar was het ondenkbaar dat er een Kabinet kwam dat in de Eerste Kamer geen meerderheid zou hebben, maar men ziet dat niet als een probleem. Integendeel, men stelt dat dit de democratie ten goede komt, omdat de regering met de Eerste Kamer moet overleggen om een meerderheid te krijgen.

Wetende dat de Eerste Kamer er niet is om de regering snel even naar huis te sturen, maar bij te sturen en alleen in een uiterste noodzaak de stekker uit een regeringscoalitie zal trekken kunnen we de komende tijd met spanning tegemoet zien.

Nieuw
Maar er is meer nieuws, want voor de allereerste keer is niet de koningin degeen die een informateur en een formateur aanwijst, maar ligt de plicht nu bij de Tweede Kamer. Dit is een eerste stap om de macht van het staatshoofd in te perken. Dat zal met name gaan gelden als kroonprins Willem Alexander zijn moeder opvolgt.
Feit is dat de Kamer nu een verkenner heeft benoemd en daaropvolgende twee informateurs. Zij moeten met de partijen op zoek gaan naar overeenstemming, plooien glad strijken en een akkoord zien te bereiken.

Doelstelling
Partijen willen natuurlijk graag regeren. In ons land is dat altijd meeregeren, alhoewel de grootste partij ook het meest in de melk te brokkelen zal hebben. Maar om ┬áte regeren zal men water in de wijn moeten doen en zal men naar gelijke doelen moeten zoeken. De onderhandelaars hebben een nieuwe term bedacht, namelijk ‘elkaar iets gunnen’. Zo kunnen ze onsympathieke uitkomsten beter aan hun achterban verkopen en kan men eigen standpunten als een soort van overwinning op de ander presenteren. Of dat goed is voor een stabiel en lang huwelijk zullen we de komende jaren zien.
Feit is dat de verkiezingen van 2012 historisch zijn. Niet alleen vanwege de uitslag, maar vooral vanwege de daarop volgende nieuwe aanpak. Goed voor de democratie, die hierdoor sterker zal worden.

 
 

0 Reacties

You can be the first one to leave a comment.

 
 

Laat een reactie achter