Home / Artikelen / Wat is het nut van het energielabel?

Wat is het nut van het energielabel?

In januari en februari heeft iedere eigenaar van een gebouw het via de post ontvangen: een voorlopig energielabel. Maar waar dient het eigenlijk voor?

Energiezuingie woning

Het label geeft aan hoe energiezuinig de woning of het gebouw is. Wanneer het gebouw een laag label heeft gekregen, zou dit volgens de overheid een stimulans moeten zijn om meer energiebesparende maatregelen te treffen. Zo zou er bijvoorbeeld geïnvesteerd kunnen worden in dubbelglas, zonne-energie of woningisolatie. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee en het milieu, maar ook goed voor de bouwindustrie. De hele invoering van het energielabel is voortgekomen uit de ondertekening van het energieakkoord in 2013. De labels die verzonden zijn, zijn voorlopige labels. Enkel wanneer de woning of het gebouw wordt verkocht of verhuurd, moet het beschikken over een definitief label. Het omzetten van het label van voorlopig naar definitief kost een paar euro en kan online aangevraagd worden. De eigenaar moet dan bewijsmateriaal overleggen (facturen of foto’s) dat hij al energiebesparende maatregelen heeft getroffen. Een expert beoordeeld de aanvraag en kent het definitieve label toe. Het label is 10 jaar geldig.

Woede bij ontvangers

De energielabels hebben heel wat emoties losgemaakt bij de mensen die het hebben ontvangen. Velen denken dat de labels bewust te laag ingeschat zijn. Het is ook voorgekomen dat mensen al heel wat energiebesparende maatregelen hadden getroffen, maar dat deze niet zijn meegenomen. Zelfs als ze eerder al subsidies daarvoor hadden ontvangen zoals bijvoorbeeld voor zonnepanelen of HR++-glas. Soms logden mensen in en kregen ze te zien dat zij niet als eigenaar gekend stonden. Of de labels zijn gestuurd naar iemand die al langere tijd overleden is. Dit zijn fouten die bij de burgers niet in goede aarde zijn gevallen.

Niet gebruikte gegevens

Met de hedendaagse technologische mogelijkheden zou het makkelijk moeten zijn om de juiste gegevens te achterhalen over woningen. Nu zijn enkel kadastergegevens meegenomen in de beoordeling van de energielabels. Het blijkt dat verschillende ministeries elkaars gegevens niet uitwisselen, zodat verstrekte subsidies niet centraal zijn opgeslagen. Of de gegevens uit de basisadministratie en belastingdienst moeten toch ook op een makkelijke manier te verwerken zijn? Misschien dat de overheid hier nog extra inspanningen op kan leveren, zodat in de toekomst dit soort frustraties bij de burgers vermeden kunnen worden.

Tags: , ,