Home / Artikelen / Mogen coffeeshops binnenkort zelf wiet telen?

Mogen coffeeshops binnenkort zelf wiet telen?

Als het aan politieke partij D66 ligt wel. De partij heeft een wetsvoorstel ingediend die het mogelijk maakt om onder voorwaarden zelf softdrugs te telen en te verkopen. Tot nu is enkel de verkoop gedoogd, maar niet de teelt en aanvoer. Deze maatregel zou een besparing opleveren van 500 miljoen euro en leiden tot minder gezondheidsrisico’s.

Strikte voorwaarden

In het wetsvoorstel is nog steeds de teelt en aanvoer van cannabis strafbaar, maar de telers kunnen onder strikte voorwaarde een ontheffing krijgen. Zo moet op het productieproces toezicht komen om er zeker van te zijn dat er in het proces geen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen of andere schadelijke stoffen gebruikt worden. De teler kan op een legale manier aan wietzaadjes komen. Op die manier wordt ook de inkoop in de gaten gehouden.

Geld opleveren

Omdat de regels rondom de wietteelt gereguleerd worden, schept dat duidelijkheid voor de consument, de politie en de rechterlijke macht. En zal de capaciteit van de politie die nu ingezet wordt voor handhaving kunnen verminderen. Dit is een besparing van 200 miljoen euro. Verder moeten de coffeeshops belasting afdragen wat zo’n 300 miljoen euro kan opleveren.

Verandering wereldwijd

Niet alleen in Nederland staan we voor belangrijke verandering. Ook in andere delen van de wereld wordt langzaam maar zeker softdrugs gedecriminaliseerd. Zo hebben twee Amerikaanse staten hebben het initiatief genomen om het recreatief gebruik van cannabis te reguleren, zelfs het telen er van. In Zuid-Amerika zijn diverse landen bezig met plannen om de teelt, bezit en het gebruik te reguleren. Ook in Europa zien we dit terug. Dat betekent dat ook in Nederland behoefte is aan een andere aanpak dan het beleid dat al veertig jaar geleden is ingevoerd.

Andere partijen

Ook andere Nederlandse politieke partijen zien wel wat in het plan van D66. Zo wil GroenLinks graag met D66 samenwerken om er voor te zorgen dat de teelt gelegaliseerd wordt. GroenLinks pleit al enkele jaren voor verandering van het beleid. Natuurlijk zijn er ook partijen die niets zien in de plannen. De ChristenUnie wil juist minder makkelijk te verkrijgen softdrugs om de jongeren niet in de verleiding te laten komen. Dit wordt gesteund door  de SGP.

Tags: , ,