Home / Artikelen / Chaos? De gevolgen van het Griekse OXI (NEE)

Chaos? De gevolgen van het Griekse OXI (NEE)

Tsipras

Afgelopen zondag 5 juli hebben de Grieken met ruim 61 procent tegen de Europese bezuinigings- en hervormingsvoorstellen gestemd. Ze zijn dus tegen een verhoging van de BTW, verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, minder ambtenaren, privatisering van regionale vliegvelden, spoorbedrijf en banken. Ook zijn ze tegen meer opsporing van belastingontduikers.

Ze hebben dus niet gestemd voor uittreding van de Euro en herinvoering van de originele Griekse munt, de Drachme. Of de Drachme wordt heringevoerd staat dus ook niet vast na deze stemming.

Overleg

De EU en Griekenland moeten nu verder overleg voeren om een oplossing te vinden voor de Griekse schuldencrisis. Dit wordt echter lastig omdat beide landen de uitslag verschillend gebruiken. Tsipras heeft hierdoor een sterkere positie tijdens de onderhandelingen, maar Europese leiders zien het als een Nee tegen Europa. Dus het zou kunnen dat de EU Griekenland niet meer wil helpen.

Grexit

Doordat Europese leiders verschillend denken over steun en met name Duitse politici hier een harde mening over hebben, zou het kunnen dat Griekenland haar schulden zelf moet oplossen met de munt die ze hadden voor de Euro, de Drachme. Doordat deze minder waard zal zijn dan de Euro hebben ze een goede concurrentiepositie tegenover bijvoorbeeld Turkije om meer inkomsten te krijgen dan nu het geval is. Door in de EU te blijven kunnen ze nog wel genieten van vrij reizen en andere voordelen van de Europese Unie. Dan krijgt Griekenland echter geen steun meer van de ECB en gaan ze failliet. Noorwegen, IJsland en Argentinië zijn eerder ook failliet gegaan. Er is een groot welvaartsverschil tussen deze drie landen, daardoor kun je niet automatisch ervanuit gaan dat dit goed is voor Griekenland.

Tags: , ,